Get Adobe Flash player
De Rasstandaard

 

Algemene indruk: 

De American Staffordshire Terrier behoort de indruk te geven van grote kracht in verhouding tot zijn grootte.

Een hond die stevig in elkaar zit, gespierd maar ook lenig en gracieus is en attent ten opzichte van zijn omgeving.

Hij moet geblokt zijn, mag geen lange poten hebben en niet 'racy' in outline zijn. Zijn moed is spreekwoordelijk.

 

Land van Herkomst:

Amerika

 

Aanleg:

Waak en gezinshond

 

Aard: 

Moedig en trouw aan het gezin, vasthoudend, hard voor zichzelf, een goede waakhond maar geen overdreven blaffer, aanhankelijk, onstuimig, groot uithoudingsvermogen en (kunnen)  dominant zijn naar andere honden.

 

Hoofd: 

Middelgroot, ovaal diep, brede schedel, zeer uitgesproken wangspieren, duidelijke stop en hoog geplaatste oren.

De mond is middelgroot, afgerond aan de bovenkant en abrupt naar beneden vallend onder de ogen.

Sterke, duidelijk afgetekende kaken. De onderkaak behoort bijtkracht te hebben. De lippen sluiten en zijn gelijk, niet los.

Boventanden moeten bij de voortanden aan de buitenkant nauw aansluiten (een zgn. schaargebit). De neus moet duidelijk zwart zijn.

Het ongecoupeerde oor moet kort zijn en wordt gedragen als een zogenaamd ' half rose' of 'prick' oor. Een geheel hangend of staand oor is fout.

 

Nek:

 Zwaar en licht gebogen, taps toelopend van de schouders naar de achterkant van de schedel. Middelmatige lengte. Geen losse huid.

 

Schouders:  

Sterk en gespierd met ruimte en hellende schouderbladen.

 

Rug:

Tamelijk kort. Licht hellend vanaf de schoft naar de ronp met een kleine korte helling naar de staartaanzet.

De lendenen een weinig naar binnen vallend. Lichaam  Goed gewelfde ribben, dicht naast elkaar, tot ver naar achteren geplaatst.

 

Voorpoten:

tamelijk wijd uit elkaar geplaatst zodat de borst zich kan ontwikkelen. Brede en diepe borst.

 

Staart:

Kort in verhouding tot zijn grootte, laag aangezet en toelopend tot een fijne punt. De staart mag niet gekruld zijn en ook niet over de rug worden gedragen. Niet gecoupeerd.

 

Benen:

Rechte voorpoten met groot, ronde bone, recht op de voeten. De voorpoten recht naast de borst gezet. Achterhand goed gespierd, goed gehoekt, niet naar binnen of naar buiten gedraaid. Compacte, niet al te grote voeten.

Het gangwerk moet veerkrachtig zijn zonder te rollen of telgang.

 

Vacht:

Kort, strak, hard aanvoelend en glanzend. Kleur  Iedere kleur, egaal, gedeeltelijk gevlekt of gevlekt is toegestaan. Echter geheel wit, meer dan 80 procent wit, black and tan en leverkleur moeten niet worden aangemoedigd.

 

Maat:  

Bij de reuen heeft een schofthoogte van 45,7 cm tot 48,3 cm de voorkeur en bij de teven heeft een schofthoogte van 43,2 cm tot 45,7 cm de voorkeur. De hoogte en het gewicht moeten echter in een goede verhouding tot elkaar staan.

 

Fouten:

 Leverkleurige of bruingevlekte neus, lichte ogen, lichte of roze oogranden, te lange staart, slecht gedragen staart en boven- of ondervoorbeet.

 

Bron: astch club Nederland.