Get Adobe Flash player
Oorsprong en ontwikkeling van de American Staffordshire Terriër


Staffordshire Bull Terrriërs (ook wel Engelse Staffords genoemd) en American Staffordshire Terriërs (Amstaffs) gaan terug op gemeenschappelijke voorouders, namelijk de Bull en Terriërs die men omstreeks 1800 in vooral het Engelse Staffordshire fokte.
De Bull en Terriër kwam voort uit kruisingen tussen de Oud-Engelse Bulldog en diverse terriërrassen uit die tijd. De fokkers keken bij het fokken aanvankelijk alleen naar de prestaties van de honden. Het uiterlijk deed er wat minder toe. Voor de fokkers was de combinatie van de immer buitengewone mens vriendelijkheid van de Oud- Engelse Bulldog en de scherpte en vasthoudendheid van de oude terriërsoorten van belang.  Langzamerhand ging men bij het fokken alleen Bull en Terriërs gebruiken waardoor er omstreeks 1860 geleidelijk een hond was ontstaan die we qua uiterlijk kunnen vergelijken met de huidige Staffordshire Bull Terriërs.


Na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) trokken veel industrie arbeiders uit Engeland, Ierland en Schotland naar de Verenigde Staten op zoek naar een beter leven. Ze namen hun geliefde Bull en Terriërs mee. Vanaf die tijd ontwikkelde zich de American Staffordshire Terriër als apart ras. Vooral de mensen die hun Bull en Terriër gebruikten om huis, haard en kudden te verdedigen tegen rovers als de wolf en en de coyote hadden behoefte aan grotere honden. Daartoe kruisten ze de grotere exemplaren met elkaar. Velen die wisten hoe de Bull en Terriër ontstaan was, hebben bij het fokken op grootte de Bull en Terriër met de Airedale of Ierse Terriër gekruist.  De American Staffordshire Terriër is van oudsher in de Verenigde Staten bijzonder populair en zeer geliefd vooral om zijn vrolijke aard en de geweldige vriendelijkheid naar mensen. Zijn zachtheid tegenover kinderen is opvallend. De Amerikanen zijn de Amstaff zelfs als een inheems ras gaan beschouwen, wat oorspronkelijk natuurlijk niet zo is.
Een jaar na de erkenning als apart ras van de Staffordshire Bullterriër in Engeland erkende de American Kennel Club in 1936 de American Staffordshire Terriër als ras.

 

Bron: astch club Nederland